Jak przyrządzić mięso z jelenia?

Mięso z dzika, mięso z jelenia czy sarnina królowały kiedyś na staropolskich stołach. Dziś w dobie supermarketów zapominamy o tym, że matka natura daje nam to, co najlepsze. Na szczęście dziczyzna staje się coraz popularniejsza i powoli wraca na nasze stoły. Często jednak wiele osób ma problem z tym: jak właściwie przyrządzić dziczyznę?

Jak przyrządzić mięso z jelenia?

Podstawową kwestią jest pełnowartościowa, zdrowa dziczyzna. Sklep, który wybieramy powinien posiadać w swojej ofercie mięso najwyższej jakości. Tylko zdrowe, pełnowartościowe mięso jest w stanie zachować swój aromat oraz smak, mimo obróbki termicznej.

Jeśli zakupiłeś mięso z jelenia, możesz przygotować z niego popularny gulasz. Gulasz z jelenia jest jedną z najłatwiejszych do przygotowania potraw, ponieważ można go zrobić z każdej części tuszy jelenia, a także poddać go każdej obróbce termicznej. Czyli bez względu na to czy mięso z jelenia podsmażysz, ugotujesz czy udusisz – wyjdzie pysznie i szlachetnie.

Sarnina czy mięso z dzika – co wybrać?

Powoli do łask wracają staropolskie smaki takie jak dziczyzna. Sklep, który posiada dziczyznę w swojej ofercie z pewnością zasypuje Cię nazwami zwierząt łownych, których smaków kompletnie nie znasz. Warto więc zastanowić się jakie smaki preferujemy bowiem to w dużej mierze od tego zależy, które z mięs będą dla nas najlepsze.

Jeśli zakupimy mięso z dzika możemy się spodziewać charakterystycznego ostrego smaku. Kiełbasa z dzika, wędliny z dzika czy smalec z dzika to tylko kilka z ofert jakie oferują sklepy z dziczyzną.

Jeśli jednak jesteśmy fanami smaków delikatnie słodkich oraz mięs kruchych warto zastanowić się nad sarniną. Pyszny pasztet z sarny z pewnością podbije każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Tak więc jeśli masz zamiar znów ugościć szlachetne mięso z dzika bądź mięso z jelenia w swojej kuchni – wybierz sklep, który oferuje mięso najwyższej jakości, a także wyposaż się w lampkę wytrawnego, czerwonego wina, które idealnie podkreśli smak dziczyzny.

Artykuł powstał we współpracy z https://lesniczowka.net/